Kırım TarihiKültür Sanat

Kırım’da İlk Demiryolu 1855 de İngilizler Tarafından İnşa Edildi

Kırım’da İlk Demiryolu İngilizler Tarafından İnşa Edildi

Mart 1855’te, Kırım Savaşı’nın başında İngilizler Balaklava ile ordularının Sevastopol yakınlarındaki mevzileri arasında bir demiryolu inşa ettiler. İngilizler demiryolu inşaatında kullandıkları tüm inşaat malzemelerini, lokomotifleri ve vagonları İngiltere’den getirmişlerdi. 

İlk olarak kargo gemileri ile, Balaklava’ya 1800 ton ray, iki lokomotif, bir kazık makinesi ve yat limanı için gerekli malzemeler ve ekipmanlar gönderildi. Demiryolu inşaatına başlanmadan önce, inşaat malzemelerinin boşaltılması için Balaklava’da bir iskele inşa edildi. 

1855 yılı sonunda Balaklava’daki İngilizlerin kurmuş olduğu demiryolunda 4 adet lokomotif, 3 adet sabit lokomotif , günlük 190 ton yük taşıyan 190 vagon vardı.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest