GenelGüncelKültür Sanat

Kırım’da Bayram

4 Haziran günü saat 06: 00’da, Kırım’ın tüm camilerinde, Ramazan orucunun sona ermesine ve Oraza Bayram bayramının başlangıcına adanmış bir bayram namaz düzenlendi.

Simferopol’de Bayram-namaz, Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablaev tarafından yapılmıştır. Toplu namaz, Sendikalar Kültür Sarayı salonunda yapıldı. Simferopol’de Kırım’ın farklı bölgelerinden yaklaşık 3 bin Müslüman toplandı.

Kırım Müslümanlarının manevi lideri Hacı Emirali Ablayev bir vaaz verdi. Müftüsü konuşmasında Müslümanları barış ve birliğe, büyüklerine saygı ve saygı göstermeye, inancı güçlendirmeye çağırdı.

“Çok büyük bir sorumluluğumuz var. İnsanları kurtarmak, çocuklarımızı doğru şekilde yetiştirmek için her gün, her saat başı eğitimlerini düşünmek gerekir. Bilgi ve bilgi tek başına insanlarımızı başarıya götürecektir. Çocuklarımıza kültürümüz ve anadilimizi öğretmek için anaokulları ve okullar inşa etmemiz gerekiyor, böylece halkımız küçük bir etnik grup olarak konuşulmuyor, aksine, iyi, eğitimli ve bilge bir insan olarak konuşabiliyorlar. Bütün bunlar bizim elimizde. Bu nedenle, suç ve yanlış anlamalar, düşmanlık ve yüzleşme, öfke ve şikayetler bırakın. Sadece bütün halinde uyum, kendi topraklarımızda başarılı bir geleceğin vaadidir ”dedi.

Bundan sonra, Ablaev toplu bir bairam-namaz düzenledi (bayram namazı).

Yarımadanın tüm camilerinde bayram namazları düzenlendi. Simferopol Kebir-Jami merkez camisinde yaklaşık 400 kişi toplandı. Burada bayram-namaz, Kırım Müftü Yardımcısı Ayder İsmailov tarafından yapılmıştır. Tatilde inananları tebrik etti ve ailelere barış ve iyi niyetler, halkın birliği ve dayanışması, yaşlılara karşı dikkatli davranma ve muhtaçlara ve yetimlere özen gösterilmesini diledi.

Oraza Bayram kutlamaları üç gün sürecek. Tatillerde, yaşlı akrabaları ve ağır hastaları ziyaret etmek, çocuklara şeker vermek, akrabalara hediye vermek gelenekseldir.

4 Haziran Kırım Cumhuriyeti’nde izin günü bir gün ilan etti.

AMAÇ. Ramazan Bayramı (Arapça – oruç kırma tatili, Kırım Tatarı – Oraza-bairam), Müslümanlar için en önemli dini bayramlardan biridir (kurban-bairam kurban bayramı). Oraza Bayram’da affetmek, ebeveynleri ziyaret etmek, sadaka (sadaka veya küçük hediyeler) dağıtmak, mezarlıkları ziyaret etmek ve ölen akrabaları anmak gelenekseldir. Oraza Bayram üç gün boyunca geleneksel olarak kutlanır, bu yıl 4-6 Haziran’da düşer. Kırım yarımadasında nüfusun yaklaşık% 20’si müslümandır

CRO DUM Kırım basın servisi

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest