Aşkana

Kırım Tatar Aşkanası Köbete (Kobete, Göbete)

Köbete (Kobete, Göbete)

İşindekiler Olşü Miktar

Un 5 suv bardagı 550 gram

Tuz 1 2/3 yemek kaşıgı 20 gram

Şeker 1 tatlı kaşıgı 4 gram

Suv (ılık) 1 1/4 suv bardagı 250 gram

Domates 2 kişkene boy 200 gram

Yeşil biber 3 orta boy 40 gram

Sogan 1 balaban boy 110 gram

Kartop 2 balaban boy

Sarmısak 3 tiş 10 gram

Kıyma 1 1/4 suv bardagı 225 gram

Kara Biber 1 tatlı kaşıgı 2 gram

Margarin 2/3 suv bardagı 130 gram

Cımırta 1 adet 50 gram

Yasalışı

Unu keniş bir kapka eleniz, 1/3 suv bardagını ayırın, kalgan unga 1 yemek kaşıgı tuz koşup karıştırın, ortasını aşın.  ustüne terakay un sepin, ılık ortamda maya kabargaşık yaklaşık 10 dakika bekletin, kalgan suvnı azar azar eklep, cımşak bir kamır azırlanız, elge cabışmacak kıvamga kelgeşik yaklaşık 5 dakika aşıtın, ısısını saklap 45 dakika mayalandırın. Domates ve yeşil biberni cuvun, biberin sap ve şekirdeklerini ayırın, domatesni, yarım santimetreküp iriliginde, biberni 2-3 milimetre kalınlıkında toranız. Sogan ve sarımsaknı arşıp cuvunuz, sogannı ince ince toranız, sarımsaknı ezin. Kıyma, kara biber ve 1 1/4 tatlı kaşıgı tuznı toralgan sebzelermen karıştırın. Maynı iritin, suvutup yarı dongan kıvamga ketirin. 30 santimetre çapında bir tepsini 1 yemek kaşıgı mayman maylanız. Kamırnı kolunuznı unlap, birevi terakay buyük eki parşaga ayırın ve bezeler yasap, er bezeni ayrılgan undan kullanıp, 2 milimetre kalınlıkta aşın, maylanız, bohşa şeklinde katlap, buzdolabında 5 dakika dinlendirin, kene aynı kalınlıkta aşın, canıdan maylanız, katlap ekinci kez dinlendirin. Buyük parşanı tepsinin çapından 3 santimetre taa buyük aşın ve tepsige cayın, kıymalı işni yupkanın uzerine yerleştirin. Kişkene parşanı, tepsi buyüklügünde aşın, işni ustüne tuzgün pişimde salıp kenarların cabıştırın, ortasına 2 santimetre çapında teşik aşın, uzerini cabıp ılık ortamda 15 dakika taa mayalandırın. Cımırtanı şırpıp boregin ustüne sürtün. Onceden ısıtılgan, orta sıcaklıktaki fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.

Qırımtatarlarına  ozgü bir borektir. “Kobete” dep de biline. “Kobete”nin işine salıngan iş denişebilir. Patatesli, pirişli, işkembeli kobeteler yasalabile.

Öğünlerde, koşap, ayran veya cacıkman aşalabile.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest