Kırım TarihiKültür SanatTürk Dünyası

Kırım Hanlığının Emrindeki Tatar Akıncıları Tarafından Kullanılan ”Tatar Yayı ”

Tatar yayı (kurmalı yay) olarak adlandırılan ne zaman keşfedildiği kesin olmayan bazı kaynaklara göre M.Ö 4. yüzyılda Çin’de icaat edildiği söylenen , uzun tahta gövdeye eklenmiş  zor esneyen bir yay gerilerek hazırlanan bir silahtır. Yayın çalışma şekli, yayı gergin tutan tetiğin çekilmesiyle tahta ve gövdenin üzerindeki okun ileri fırlatmasıdır. Tatar yayının en önemli özelliklerinden biriside kısa okları ve gücü ile levhadan hazırlanan zırhları bile kusursuzca delebilmeleridir.

Tatar yayı olarak adlandırılmasının sebebi ise bu yayın anavatanı olan Çin’den Orta Asya Türklerine geçmesi ve bu şekilde Kırım Hanlığı’na ulaşmış olmasıdır.Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı Kırım Hanlığının emrindeki Tatar akıncıları tarafından Osmanlı ordusu içinde kullanılıp yaygınlaştırılması Tatar yayı olarak tanınmasına sebep olmuştur.

Tatar yayının özelliklerinden bir diğeri ise kullanımının basit olması zamanın askerlerinin az ve kısa süreli bir eğitim sonrası bu yayı profesyonel bir şekilde kullana bilmeleriydi. Bu silah Orta Çağ’da çok ölümcül bir silah özelliği taşımaktaydı. Fakat menzili çok fazla olmadığından yakın mesafede çok etkili olmayışı ve atışlar arası sürenin fazla olması en büyük dezavantajlarıdır.

Tatar yayı
Tatar yayı
Tatar yayı
Tatar yayı

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest