GenelGüncelKırım TarihiKültür Sanat

Kırım Han Saray

Hansaray veya Kırım Han Sarayı
Bahçesaray (Kırım Yarımadası, Ukrayna; orijinal yazım Bağçasaray) kasabasında bulunan Kırım Hanları Sarayı 1441-1783 içinde Kırım Hanlığı hüküm Giray hanedanının ana patrimonyal ikametgahı olarak 1532 yılında kurulmuştur. Yaklaşık 250 yıl boyunca (1783 yılına kadar) Bahçesaray Sarayı Kırım Tatarlarının devletin siyasi, manevi ve kültürel hayatın merkezi idi.
Saray hala olağanüstü önemini korumaktadır. Her şeyden önce Kırım Tatar halkının ulusal türbedir. Bu dünya edebiyat geleneği içinde seçkin bir yere sahiptir. Bahçesaray Sarayı Kırım Hanlığı, Kırım Tatar saray mimarisinin tek kalan numunenin dönemin önemli tarihsel anıtıdır. Son olarak, yanında İspanya ve Türkiye’de Alhambra ve Top Kapi sarayları ile, Avrupa’da Ortadoğu’nun medeniyet çemberi temsil eden üç benzersiz saraylarından biri.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest