GenelGüncelTürk Dünyası

Kırgızistanlı Kadın Girişimcilere TİKA’dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kırgızistan’ın birçok bölgesinde kadınlara yönelik istihdamın artırılmasına ilişkin projeler hayata geçirdi.

TİKA ve Kırgızistan Kadınlar Kongresi işbirliğinde 2016-2018 yılları arasında kadınlara temel bilgisayar eğitimi, dikiş nakış, diksiyon ve girişimcilik kursları verilmişti. TİKA kurslarda başarılı olanlara kendi işini kurma ve geliştirme konusunda destek sağladı.

Yumurta Üretim Çiftliği

Karayolu bakım işçisi olan eşini iş kazasında kaybeden Süyünbübü Asankulova Bişkek-Tokmok arasındaki karayolları bakım istasyonundaki lojmanda yalnız yaşıyordu. Eşinin vefatının ardından yetkililerce, lojmanda kalmasına izin verildi ve eskiden depo olarak kullanılan bir müştemilat kümes yapıldı. TİKA deponun tadilatını yaparak kümes hayvancılığı için gerekli modern ekipman desteği sağladı.  Asankulova, sağlanan destek ile şu anda 500 tavuk besliyor ve günlük ortalama 450-500 yumurta elde ediyor. Aynı zamanda sahibi olduğu kuluçka makinesi ile kendi civcivlerini de üretmeye başlayan Asankulova yumurtacılıktan elde ettiği gelir ile işini büyütmeyi hedefliyor.

“TOOLAI Moda Giyim” Konfeksiyon Atölyesi

Konfeksiyon Atölyesi sahibi Saule Beyşenova iki kız kardeşi ile birlikte Kırgızistan’ın Balıkçı şehrinde büyük bir kısmını atölyeye çevirdikleri evlerinde üretime devam ediyor. Ancak sermayelerinin büyük bir kısmını evlerinin bahçesine inşa ettikleri atölyeye ayırdıkları için ekipman ihtiyaçlarını karşılayamamışlardı. TİKA kız kardeşlere gerekli ekipman desteğini sağlayarak atölyenin tam donanımlı bir şekilde çalışmasına ve diğer kadınlara da istihdam alanı oluşturmasına destek oldu.

Yenilikçi Tasarım Stüdyosu

Kırgızistan’ın en prestijli okullarından biri olan Slavyan Üniversitesinin Mimarlık Fakültesinden mezun olan Meerim Satımkulova bir çocuk annesi ve tek başına kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor. TİKA desteği ile tadilat ve donanım işleri ile düğün vb. organizasyonlarda süsleme konusunda 3 boyutlu çizimler hazırlayan ve uygulamasını da yapan bir işletmeye sahip oldu.

Yeni İmkânlara Yol

İş hayatına garson olarak başlayan ve 2014’te kendi işletmesine sahip olan Aida Mambetalieva’nın mevcut işletmesinde ağırlıklı olarak Kırgızistan’ın geleneksel hamur işi ürünleri olan samsa ve borsok üretilmekte ve büfelere satılıyor. Otizmli çocuklara da iş imkânı sağlayan söz konusu fırının kapasitesi, TİKA desteği büyütüldü ve farklı yemekler de hazırlanarak kafeteryaya dönüştürüldü. Kafeteryada daha fazla engellinin çalışmasına imkân sağlandı.

Giyim Ürünleri Tasarım Atölyesi

Dikiş sektöründe uzun yıllar tasarımcı ve yönetici olarak çalışan, Mahabat Raimbaçaeva TİKA desteği ile Giyim Ürünleri Tasarım Atölyesi açtı. Açılan atölyede 8 kadına iş imkanı sağlandı ve toplu siparişlere yönelik çalışan işletmenin önümüzdeki dönemde daha da büyümesi bekleniyor.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest