GenelGüncelTürk Dünyası

Kırgız şair Kultegin’in “Köklerden Kanatlara Kadar” kitabı tanıtıldı

Kırgızistan’ın Halk Şairi Hocageldi Kultegin’in (Kuluyev) “Köklerden Kanatlara Kadar” kitabı Ankara’da düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı.

Kırgız şair Kultegin’in “Köklerden Kanatlara Kadar”

Başkentin tarihi semtlerinden Hamamönünde’ki “Kabakçı Konağı”nda 18 Ocak 2018 tarihinde düzenlenen etkinliğe, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, Başkan Yardımcısı şair Ali Akbaş, Türk Ocakları Derneği Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı, Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Aybek Akayev, çok sayıda şair, yazar, sanat insanı ve öğrenciler katıldı.

Kırgız şair Kultegin’in “Köklerden Kanatlara Kadar”

Etkinliğin moderatörlüğünü yapan Yakup Ömeroğlu, Kırgızistan Halk Şairi Hocageldi Kultegin’in halen eski Sovyet cumhuriyetlerinde varlığını sürdüren edebiyat politikalarını değiştirmeye ceht eden ve milli bakış açısı, sanat bilinciyle yazan şairlerden olduğunu vurguladı. Kultegin’in aynı zamanda Kırgız edebiyatında en fazla Türkiye şiirleri yazan şair olduğuna dikkati çeken Ömeroğlu, kitapta yer alan şiirlerin çevirilerinin üst düzeyde gerçekleştiğini ve durak, kafiye, hece ölçülerinin tutturulması bakımından ödüle layık bir kitap olduğunu söyledi.

Kırgız şair Kultegin’in “Köklerden Kanatlara Kadar”

Prof. Dr. Fırat Purtaş, şairin Türkiye’yi Kırgızistan’a tanıtan önemli bir şair olduğunu Karacaoğlan’dan, Hazım Hikmet’e çeşitli şairlerin şiirlerini de Kırgızca’ya tercüme ettiğini söyledi. Şairin şiir sanatının konu bakımından çok geniş yelpazeye sahip olduğunun da altını çizen Purtaş, “Kitapta, Çanakkale destanı, 15 Temmuz destanından ilham alınarak yazılan şiirler vardır, bunlar da Türkiye’nin tanıtımı açısından Türk Dünyası bağlarının güçlendirilmesi açısından önemli rol oynamaktadır.” diye konuştu.

Kultegin’in Kırgızistan’a “Beş Akın” gibi yenilikçi bir projeyi de kazandırdığını dile getiren Purtaş, Türk Dünyası diğer ülkelerinde de uygulanması gerektiğine inandığı bu proje çerçevesinde, 20 yaş, 30 yaş, 40 yaş, 50 yaş ve 60 yaş gibi 5 farklı yaş grubundan şairlerin bir araya gelerek yeteneklerini sergilediğini kaydetti. Purtaş, Kultegin’in Kırgızistan’da TÜRKSOY’un tanıtılmasında da önemli katkı sağladığını kaydetti.


Kırgız şarkıcı Gulira Kasımkulova

Hocageldi Kultegin, şairlerin değişik zamanlarda farklı topraklarda yaşamalarının faydalı olduğunu söyledi. Kırgızistan’ın güneyinde doğan ve ondan sonra farklı ülke ve bölgelerde yaşayarak 2014 yılından itibaren Türkiye’de bulunduğunu dile getiren Hocageldi Kultegin, “Karacaoğlan’ı, Karakoç’u, Necip Fazıl’ı, Nazım Hikmet’i ve bu gün buraya katılan başta Ali Akbaş olmak üzere nice şairi heyecanlandıran Türkiye toprağı beni de heyecanlandırıyor” diye konuştu. “Köklerden Kanatlara Kadar”  kitabının kendisinin dokuzuncu kitabı olduğunu dile getiren Kultegin, son kitabının yüzde 95’inin Ankara’da yazıldığını ve bu şiirlerinden 37’sinin Türkiye hakkında olduğunu belirti.  

“Köklerden Kanatlara Kadar” kitabının yayınlanmasına katkı sağlayan Türk Ocakları Derneği Bursa Şube Başkanı Selçuk Kırlı, “Dünyadaki Türklerin biri birini anlayabilmeleri için lisanın belli bir ortama gelmesi mecburiyeti” olduğunu vurgulayarak, bu süreci hızlandırabilmek için bir kitabın içinde çeşitli Türk lehçelerinde kıyaslamaları metinlerin verilmesinin önemine dikkati çekti. Hocageldi Kultegin’in şiir konusunda önemli çalışmaya imza atarak hazırladığı ve iki dilde kıyaslamalı şiirlerinin yer aldığı kitabının lisanların yaklaştırılmasına önemli katkı sağlayacağını kaydeden Kırlı, bu çalışmasından dolayı şaire teşekkürlerini iletti.

Etkinlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Genel Müdürü Prof. Dr. Nail Tan, Ankara Hacı Bayramı Veli Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Naciye Yıldız,  Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oğuzhan Aydın,  Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Sekreteri Dr. İlyas Demirci, şair Ali Akbaş, Dünya Söz Akademisi Başkanı Prof. Dr. Hayrettin İvgin, TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Doç. Dr. Askar Turganbayev, yazar Osman Çeviksoy, Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gülzira Cumakunova,  kitap çevirmenleri şair Kenan Çarboğa ve şair Dr. Kalmamat Kulamşayev, Ankara Hacı Bayramı Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemile Kınacı, Dünya Yazarlar ve Aydınlar Derneği Başkanı Dr. Osman Baş, şair Cavit Mövsümlü birer konuşma yaparak Hocageldi Kultegin’in sanat ve hayatına ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

Kultegin’in şiirlerinin de okunduğu etkinliğe, Kırgız şarkıcı Gulira Kasımkulova icra ettiği Kırgız şarkılarıyla renk kattı.

TÜRKSOY

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest