Türk Dünyası

Kazakistan’ın tarihi Türkistan kentine turist ilgisi artıyor

Kazakistan’ın Türkistan kenti, Türk Dünyası manevi lideri Hoca Ahmet Yesevi’nin Türbesi gibi kutsal ve tarihi yerleriyle turistlerin ilgisini çekiyor.

Kenti ziyaret eden turist sayısı bu yıl 1 milyona ulaşırken, 2025’e kadar bu sayının 5 milyona çıkarılması hedefleniyor.

Kazakistan’ın güneyinde tarihi kaynaklara göre 4. yüzyılda kurulan Türkistan, Hoca Ahmet Yesevi’nin doğduğu ve yaşadığı kent olarak biliniyor.

Türkistan, UNESCO Dünya Mirası listesine alınan ve 14. yüzyılda Emir Timur tarafından inşa ettirilen Yesevi Türbesi gibi mimari yapıtlarıyla her yıl çok sayıda turisti ağırlıyor.

Kenti ziyaret eden turist sayısı her geçen gün artarken, bu yılın 10 ayında bölgeyi ziyaret eden turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57,2 artışla 1 milyona ulaştı. 2025’e kadar turist sayısının 5 milyona çıkarılması hedefleniyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in haziran ayında Türkistan’ı eyalet merkezi olarak ilan etmesinin ardından kenti geliştirme planı çerçevesinde büyük yatırımlar yapılması bekleniyor.

Kenti geliştirme planı, Hoca Ahmet Yesevi Türbesi etrafındaki 88 hektarlık alanda Hoca Ahmet Yesevi Müzesi, Türk Dünyası müzesi, Kazak Hanlığı Müzesi gibi kültürel tesislerin yanı sıra 5 yıldızlı oteller, eğlence merkezleri, spor salonları ve diğer sosyal ve kültürel tesislerinin yapılmasını öngörüyor.

Kente 25 kilometre mesafede 100 milyon yolcu kapasiteli uluslararası havalimanının da yapılması bekleniyor.

İlk aşamada kentin altyapı projeleri için 2 milyar dolarlık yatırım yapılması kararlaştırılırken, inşaat ve dijitalleşme çalışmalarında son teknolojilerin kullanılması öngörülüyor.

Türk şirketlerinin de yerel şirketlerle ortaklaşa kente 100 milyon doların üzerinde yatırım yapması bekleniyor.

Kaynak:A.A

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest