GenelGüncelTürk Dünyası

Kazakistan’da “Türkiye’de Uzay Radyasyonu Testleri Oluşturma Projesi” Konferansı

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türkiye Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen Türkiye Bilimsel ve Akademik İş Birliği Projesi (TABİP) çerçevesinde Türkiye’nin Astana Büyükelçiliğinin katkılarıyla “Türkiye’de Uzay Radyasyonu Testleri Oluşturma Projesi: Bir Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) İş Birliği” konulu konferans düzenlendi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Nazarbayev Üniversitesinde gerçekleşen konferansa, Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Astana Program Koordinatörü Evren Rutbil, Astana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdür Vekili Almagül İsina ve Türk diplomatların yanı sıra bilim adamları ve öğrenciler katıldı.

Türkiye’de Uzay Radyasyonu Testleri Oluşturma Projesi
Türkiye’de Uzay Radyasyonu Testleri Oluşturma Projesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Yunus Emre Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bilge Demirköz, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’deki uzay radyasyonu testleri oluşturma projesi hakkında bilgi verdi ve öğrencilerin sorularını cevapladı.

Konferansın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Prof. Demirköz, Türkiye ile Kazakistan arasındaki bilimsel alandaki iş birliklerini geliştirmek için Kazakistan’a geldiğini belirterek, “Türkiye’yi Yunus Emre Enstitüsü kültürel alanda çok iyi tanıttı. Enstitü, bu tanıtım programını bilimsel alana yayarak ve bu alandaki iş birliklerini artırarak hem Türkiye’ye hem akraba topluluklara faydalı oluyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Uzay Radyasyonu Testleri Oluşturma Projesi
Türkiye’de Uzay Radyasyonu Testleri Oluşturma Projesi

Astana Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili İsina ise konferansın amacının uzay araştırmaları alanındaki uzmanlarla tanışmak, iş birliği yapmak ve gelecekte ortak projeler gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

Türk bilim adamının konferanslar için Kazakistan’ı seçmesinin tesadüf olmadığına dikkat çeken İsina, “Çünkü Kazakistan uzaya giden yolu açan, uzay araştırmaları gelişmekte olan bir ülke. 1993’te Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kararıyla kurulan Kazakistan Uzay Ajansı büyük bir merkez haline geldi.” ifadelerini kullandı.

Kazakistan ziyareti çerçevesinde Türkistan kentindeki Uluslararası Kazak-Türk Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinde ve Almatı’daki Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesine bağlı Avrasya Araştırmaları Enstitüsünde konferanslara katılacak olan Demirköz, Kazakistan Uzay Ajansı ve Kazakistan Savunma ve Havacılık Endüstrisi Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Kazak kozmonotları, bilim adamları ve öğrencilerle görüşmeler gerçekleştirecek.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest