GenelGüncelTürk Dünyası

Hz. Mevlana Doğduğu Topraklarda Anıldı

Türkiye-Tacikistan ortak kültürünün önemli bir değeri olarak öne çıkan büyük tasavvuf âlimi, mütefekkir ve şair Mevlâna Celaleddin Rumi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın organizasyonunda Duşanbe’de gerçekleştirilen Uluslararası Mevlâna Sempozyumu’nda anıldı.




TİKA’nın organizasyonunda Tacikistan Bilimler Akademisi ve Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü işbirliğinde gerçekleştirilen “Milletleri ve Medeniyetleri Buluşturan Mevlâna” konulu uluslararası sempozyuma Türkiye ve Tacikistan’ın yanı sıra Afganistan, İran ve Özbekistan’dan da bilim insanları katıldı.

Tacikistan Milli Kütüphanesi ana salonunda gerçekleşen ve iki gün devam eden Sempozyumun açılışında konuşan Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Farhod Rahimi, Tacik ve Fars şiirinde döneminin bilinen düşünür ve âlimlerinden birisi olan Mevlâna Celalettin-i Belh-i’nin Tacikistan’da büyük saygı gördüğünü, eserlerine ve düşüncelerine değer verildiğini ve araştırmalar yapıldığını ifade etti. Büyük arifi anmak için çeşitli etkinlikler düzenlendiğini söyleyen Rahimi, bu sempozyumun da Mevlâna’nın düşüncelerinin anlaşılmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

TİKA Başkan Yardımcısı M. Süreyya Er, tarihin en eski dönemlerinden itibaren Tacikler ile Türklerin iç içe yaşayıp kaynaştıklarını ifade etti. Er, “Nitekim yalnızca örf, adet ve geleneklerimizin değil; bu değerleri asırlar boyunca koruyup, zenginleştirerek günümüze taşıyan âlimlerimizin, ariflerimizin de ortak olması bu hakikatin bir nişanesidir” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Duşanbe Büyükelçisi Ali Rifat Köksal da Türkiye ve Tacikistan’ın Mevlana Celaleddin Rumi gibi evrensel şahsiyetlerden güç alan ortak bir kültür mirası paylaştığına dikkat çekti.

Tacikistan Dışişleri Bakan Birinci Yardımcısı Prof. Dr. Nizomiddin Zohidi ise Her yıl Mevlana’nın doğum yıl dönümünün 30 Eylül’de Tacikistan’da kutlandığını, ölüm yıldönümünün ise Aralık ayında Türkiye’de anılmasının bir gelenek haline geldiğini ifade etti. Mevlâna’nın bugünkü Tacikistan topraklarında dünyaya geldiğini ve hayatının büyük bir kısmını Türkiye’de geçirdiğini vurgulayan Zohidi, Mevlana’nın iki ülke halkının dostluğunun simgesi ve manevi bağı olduğunu söyledi. Zohidi, Tacikistan’da gerçekleştirilen sempozyumun iki dost ülkenin kültürel işbirliğinin güçlendirilmesine katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.

Sempozyumun gerçekleştiği Milli Kütüphanenin fuaye alanında Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı ve TİKA işbirliğinde hazırlanan Hz. Mevlâna’nın İsm-i Şerif’inin anıldığı Hüsn-i Hatlar ve Eserlerinin Kadim Nüshaları sergisi de açıldı.

Milletleri ve Medeniyetleri Buluşturan Mevlâna

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest