GenelGüncelKırım TarihiKültür Sanat

Hayalim, bir milyon Tatar’ın Kırım’a dönmesi

Kırım Tatar asıllı ilim adamı Merhum Halil İnalcık, Rusya’nın çökmesini ve bir milyon Kırım Tatarının ülkesine geri gitmesinin en büyük hayali olduğunu belirtmişti.

Rus medyasına konuşan Halil İnalcık, Kırım’ın Rusya tarafından ikinci defa ilhak edildiğini, ilk ilhakından sonra tamamen tahrip edildiğini kaydetti. İnalcık’ın Kırım’la ilgili ifadeleri şöyle:

“Bu Rusya’nın Kırım’ı ikinci ilhakıdır. 1783 yılında Rusya sadece Kırım’ı değil, Karadeniz’in kuzeydoğu kıyısını da işgal etmişti. Maksat bütün bu bölgeyi Ruslaştırmak idi. Bunun için Müslümanları göçe zorlamak Rusya’nın resmi politikası haline gelmişti. İki yüzyıl sonra benzer bir manzarayı yeniden görmekteyiz.

Rusya’nın ilk ilhakından sonra Kırım tamamen harap olmuştu. Türkiye’de şu anda kaç Kırım Tatar var? Çeşitli kaynaklara göre yaklaşık 4-5 milyon. Bunlar işte o zamanlar göç eden bizim insanlarımızdır. Ben Rusya’nın çökmesi halinde en az bir milyon Kırım Tatarının yeniden kendi vatanlarına göç etmesini hayal ediyorum…”

Kırım Tatar kökenli bilim adamı ve tarih doktoru Halil İnalcık’ın adı dünyanın en etkili 2 bin bilim adamı arasında yer alıyor. Amerikalı bilim adamı Immanuel Wallerstein’e göre Halil İnalcık’ın kitapları “paha biçilmez hazine” ve dünya bilimine katkısı sınırsızdır.

İnalcık’ın dedesi Sait Halil Efendi Bahçesaray Han Camii’nde müezzin idi. Babası Osman Nuri Rus-Japon savaşı sırasında imparatorluk ordusuna hizmet etmeyi reddederek Türkiye’ye göç etti ama anavatanla bağlarını asla kaybetmedi.

Profesör İnalcık ilerleyen yaşına rağmen son zamanlarda Kırım’da yaşanan olaylarla ilgileniyor. İngilizce olarak yazdığı Kısa Kırım Tarihi risalesi yakın zamanda neşredilmişti.

 

halil inalcik
halil inalcik

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest