GenelGüncelKültür Sanat

HABİBULLAH ODABAŞ – KIRIM TATAR AYDINI

Habibullah Abdureşitoviç Odabaş 1881 yılında Kırım’ın Aluşta rayonunun (bölgesinin) Körbek köyünde dünyaya gelmiştir. Babasının Üsküt köyündeimamlık yapması ve daha sonra da Körbek’e göç etmesi dışında ailesi hak kında ayrıntılı bilgilere sahip değiliz. Tahsil hayatının ilk yılları köy mekte binde geçen Odabaş 1910 yılında İstanbul’da Darülfünun’un Tarih bölümünegirerek eğitim hayatına devam etmiştir.3 Bu sırada İstanbul’da okumakta olan Numan Çelebicihan, Cafer Seydahmet, Abdülhakim Hilmi, Alimseyit Cemil,Abdürrahim Sükûti, Abdi Zekai Tölev, Yakup Seydabdullah Kerçî ile birlik te hareket ederek, İdil-Ural bölgesinden gelen öğrencilerin kurduğu Rusyalı İslâm Talebe Cemiyeti’ni örnek alarak, Ocak 1909’da Kırım Talebe Cemiyeti’nin kuruluşunda rol oynamıştır. Yine 1909 yılında kurulan ve gizli bir cemiyet olanVatan Cemiyeti’nin de ilk üyeleri arasındadır. 1910 yılının başlarında oluşturulanYaş Tatar Yazarları edebiyat grubunda Numan Çelebicihan, Bekir Sıtkı Çobanzade ile birlikte Habibullah Odabaş da bulunmuştur. Bu oluşumun girişimleri ile çıkarılan bir dizi edebiyat risaleleri arasında Çelebicihan’ın “Karılgaçlar Duası” adlı hikâyesi ile birlikte Oda baş’ın“Altın Yarık” adlı şiirler mecmuâsı da basılmıştır. 1917 yılında  Kırım’a döndükten sonra öncelikle Tavriya Üniversitesinin Şarkiyat bölümünde hocalık yapmıştır. Bu yıllarda yine Millet ,Yañı Dünya gazeteleri ile Yañı Çolpan,

Okuv İşleri dergilerinde çıkan yazılarıyla yayın hayatında da yerini almıştır.8 1919 yılından itibaren Millet  gazetesinin başyazarlığı görevini üstlenen Oda baş’ın çoğu edebi içerikli olmak üzere yayınlanan bazı makaleleri bulunmaktadır.

Alıntı :Kamelya Keskin – Tahir Kerim

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest