Türk Dünyası

Dünya Göçebe Oyunlarında akıl oyunları Toguz Korgool, Mangala ve Ovari’ye yoğun ilgi

Kırgızistan Toguz Korgool Federasyon Başkanı Kamçıbek Kasımov: – “Toguz Korgool, mangala ve ovari oyunlarına 36 ülkeden 196 kişi katıldı”.

Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un himayesinde 2 Eylül’de başlayan Dünya Göçebe Oyunlarında Kırgız “Toguz Korgool”, Türk “mangala” ve Batı Afrikalıların oynadığı “ovari” akıl oyunlarında da yarışmalar düzenlendi.

Issık Göl bölgesindeki Avrasya Oteli’nde düzenlenen yarışmalar, bugün sona erecek. Yarışmalarda derece alanlara ödülleri 8 Eylül’de dağıtılacak.

Kırgızistan Toguz Korgool Federasyon Başkanı Kamçıbek Kasımov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Toguz Korgool, mangala ve ovari oyunlarına 36 ülkeden 196 kişi katıldı.” dedi.

Kendisi de tecrübeli bir hakem olan Kasımov, yarışmalarda Kırgızistan, Kazakistan, Türkiye ve Moğolistan’dan birer kişinin hakemlik yaptığını söyledi.

Türk mangala oyununun ilk kez 2. Dünya Göçebe Oyunlarına dahil olduğunu belirten Kasımov, “Türk akıl oyunu, Kırgızistan’da popüler oldu. Bu oyuna ilgi arttı. Biz de bu oyunu 3. Dünya Göçebe Oyunlarının branşları arasına aldık. 3. Dünya Göçebe Oyunlarında mangala yarışmalarına 57 yarışmacı katıldı.” diye konuştu.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest