GenelGüncelKırım TarihiKültür Sanat

ÇATIRDAĞIMIZ

Qırım yarımadasınıñ eñ belli dağı – Çatırdağdır.
Kunümizden 130 million yıl evelsi peyda olğan ve şimdi deñizden 10 km uzaqlıqta bulunğan bu dağnıñ yüksekligi 1527 metrni teşkil ete.

Çatırdağ
Çatırdağ

Onıñ eñ yüksek ğarbiy yaylasına Eklizi Burun, şaqiy yaylasına ise Angar Burun denile. Dağda bir çoq turistlerniñ diqqatını celp etken ğayet güzel mağaralar bar – Mermer, Emine Bayır-Hosar, Emine Bayır-Qoba, Suvuq-Qoba ve Biñ Baş-Qoba.
Çatırdağnıñ aşağı yaylasını yılda eñ az 40 biñ türist ziyaret ete. Qırımtatar gençleri de sürgünlik qurbanlarını añmaq içün her yıl ‘Çatırdağ seferi’ aktsiyasını teşkil eteler.
Çatırdağnıñ şimaliy tarafındaki yükseklikleri qayın ve ardıç ormanlarınen qaplıdır. Dağ yaylalarında ösümliklerniñ (bitki) 520 çeşiti yetişe.
Olardan 57-si endemik sayılır.
Çatırdağ bir çoq şairlerniñ şiirlerinde añıla. Atamız İsmail Bey Gaspralı da özüniñ ‘Qırım’ adlı meşhur şiirinde aynı bu dağnı medh ete:
Buña “Yeşil ada” derler, yüce mali Çatırdağ, Bunıñ bir tarafı çöldir, bir tarafı bağça-bağ…

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest