Türk Dünyası

Çar Minar Medresesi

Buhara’nın Sembolü Medrese: Çar Minar

Özbekistan’ın Buhara kentinde mimari açıdan farklı bir planın uygulandığı Çar Minar Medresesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği mekanların başında geliyor.

Türkmen Halif Niyazkul tarafından 1807 yılında Buhara’da yaptırılan ve dört minareli anlamına gelen Çar Minare Medresesi, büyük ölçüde tahrip olmuş ve günümüze az bir kısmı ulaşabilmiş. Bugün sadece medresenin ana giriş bölümü olan dört minareli kısım sağlam olarak ayakta duruyor.

Özbeklerin “Chor Minor” olarak adlandırdığı medresenin girişinin dört köşesine dört minare inşa edilmiş. Minareler ise turkuaz kubbelerle örtülmüş. Burada yer alan geniş bölmeden dört minareye de çıkmak mümkün.

Bu binanın sağ ve sol kısmındaki medrese odalarının bir kısmı günümüze ulaşabilmiş. Bazı odaların da sadece temel kısımları bulunuyor.

Halk arasında Buhara Hanları tarafından yapılan son medrese olarak kabul ediliyor. Mahalle arasında kalan medresenin yakınlarındaki havuz, Buhara’nın diğer yerlerindeki havuzlara göre oldukça küçük. Günümüzde ziyarete açık olan Çar Minar Medresesi, hediyelik eşya satılan bir yere dönüştürülmüş.

Dört minareli medrese, mimari açıdan farklı bir planın uygulandığı yapı, Buhara’nın sembolü olmuş eserlerinden birisi. Hatta Buhara denilince ilk akla gelen mimari yapılardan birisi olduğu söylenebilir.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest