GenelGüncelTürk Dünyası

Can Azerbaycan’nın Bağımsızlığının 27.Yıl Dönümü kutlu olsun!

20. yüzyılın sonunda Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından, Azerbaycan halkı son yüzyılda 2. kez kendi kaderini belirleme şansı yakalayarak bağımsızlığını ilan etti. Bu 20. yüzyılda Azerbaycan siyasi tarihinde 2. zafer oldu.
Sovyetler Birliği içinde yaşanan gerilimlerin sonucu Azerbaycan halkının talebi ile 30 ağustos 1991 yılında Azerbaycan Ali Meclisi olağandışı toplantısında Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Beyanı onaylandı.
Azerbaycan Ali Meclisi 18 Ekim 1991 oturumunda tarihi ‘‘Azerbaycan Cumhuriyeti Bağımsızlığı’’ anayasal tasarıyı oybirliği ile onaylandı.
29 aralık 1991 yılında Azerbaycan’da halkoylaması geçirilerek tek bir soru soruldu: ‘‘Siz ‘‘Azerbaycan Cumhuriyeti Bağımsızlığı’’ anayasa tasarısını onaylıyor musunuz?’’
Azerbaycan halkı Azerbaycan’ın bağımsızlığından yana oy kullandı.
Mayıs 1992’de Azerbaycan Milli Meclisi (Parlamento) Üzeyir Hacibeyov’un bestesi ve Ahmet Cavad’ın şiiri ile Azerbaycan İstiklal Marşı’nı onayladı. Hemen ardından, parlamento tarafından, 3 renkli ve ay yıldızlı Devlet Bayrağı ve Devlet Arması onaylandı.
18 Ekim 1991 yılından itibaren Azerbaycan bağımsız ülke oldu ve bu gün Azerbaycan’da bayram olarak kutlanıyor.
Azerbaycan’nın Bağımsızlığının 27.Yıl Dönümü kutlu olsun

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

One thought on “Can Azerbaycan’nın Bağımsızlığının 27.Yıl Dönümü kutlu olsun!

  • Ferhat

    Bolşeviklerin 1917’de yayınladıkları bildiride, milletlerin kendi kaderlerini kendilerinin çizeceklerini ve bağımsız devletlerini kurabileceklerini belirtmeleri üzerine 1918’de Azerbaycan Mehmet Emin Resulzade önderliğinde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Yorumlar kapatıldı.

Pin It on Pinterest