Güncel

Bulgaristan’daki Kırım Tatarları

Bulgaristan’da yaşayan Kırım Tatarı azınlığıdır. Yapılan nüfus sayımına göre 2001 yılında ülkede 1803 Kırım Tatarı yaşamaktaydı. Bu kişilerin çoğu, 1860’lı yıllarda ülkeye gelmiştir.Bazı kaynaklara göre 1860’larda Bulgaristan’a gelen Kırım Tatarı sayısı 110,000 idi. Daha sonra bu kişilerin bir kısmı Bulgaristan’dan göç etmiştir.

Osmanlı Sultanları tahta geçecek şehzade bulamaz ise Kırım Han soyundan gelen birisi Osmanlı tahtına getirilmesi uygun bulunmuş Türk ile Türk’ün kardeşliğini bu karar ile ispatlamıştır. Bu bağlamda Rusya’nın 1783’te Kırım’ın ilhakına kadar bu etkileşim sıkı biçimde sürmüş, Rusların Kırım Tatar Türklerinin Kırım’dan sürülmesiyle de Kırım Türklerinin Vatanı olarak gördükleri Osmanlı Devletine hicreti başlamıştır. Gerek Karadeniz üzerinden gerekse Balkanlar üzerinden Osmanlı topraklarına yerleşmişlerdir.

Balkan coğrafyası dönem itibariyle Osmanlı egemenliği sürmekte, Osmanlı Devleti ise bu hicret için çeşitli komisyonlar kurmak suretiyle Kırım Türklerine kapılarını ardına kadar açmıştır. Osmanlı Devleti Kırım Tatarlarının büyük bir kısmını Balkan coğrafyasına iskân etmiştir. Dobruca bölgesi, Bugünkü Bulgaristan’ın Güney Doğusundan, Bugünkü Türkiye’ye kadar uzanan bir hatta yerleştirmişlerdir. Bugün de Balkanlar’da ortaya koyulan araştırmalara göre 1.856.803 Kırım Tatar Türk’ü yaşamaktadır.

Bulgaristan’daki Kırım Tatarlarının en çok yaşadığı bölgeler ise Varna, Tatar Pazarcık, Balçık ve Şumnu’dur.

 

bulgaristan tatarları
bulgaristan tatarları

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest