GenelGüncelTürk Dünyası

Azerbaycan Muğam Sanatı ile Mevlevi Sema Törenleri’nin UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne dahil edilişinin 10. yılı kutlandı

Azerbaycan Muğam Sanatı ile Mevlevi Sema Törenleri’nin UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne dahil edilişinin 10. yılı, TÜRKSOY’un katkılarıyla Ankara’da düzenlenen bir etkinlikle kutlandı.




Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı TÜRKSOY ve Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle 4 Aralık 2018 tarihinde düzenlenen programa, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Büyükelçi Deniz Çakar’ın yanı sıra, Kazakistan, Pakistan, Bangladeş, Hırvatistan, Estonya, Şili, Çek Cumhuriyeti, Belarus’un Ankara Büyükelçileri, Ankara’da yerleşik diğer ülke diplomatik misyon temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Azerbaycan Muğam Sanatı ile Mevlevi Sema Törenleri
Azerbaycan Muğam Sanatı ile Mevlevi Sema Törenleri

Konuşmasında, Türk halklarının kadim kültür zenginliklerini tanıtmak ve yaşamak için biraraya geldiklerini vurgulayan Genel Sekreter Düsen Kaseinov, “Geçtiğimiz hafta Türksoy olarak Paris’te Unesco Merkezi’nde, ardından da Viyana ve Bratislava’da 25. yıldönümü kutlamaları gerçekleştirdik. Türk Dünyası’nın ortak mirası olan Dede Korkut Destanı da tam biz Unesco’dayken Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan’ın sunduğu ortak dosya ile “İnsanlığın Somut Olmayan Mirası” olarak kabul edildi. Bizler atalarımızdan kalan mirası en değerli hazinemiz olarak görmekteyiz. Bu mirası korumak ve zenginleştirmek için birlikte çalışmaktayız. Bugünkü etkinliğimiz bunun en güzel örneğidir.” diye belirtti.

Azerbaycan Muğam Sanatı ile Mevlevi Sema Törenleri
Azerbaycan Muğam Sanatı ile Mevlevi Sema Törenleri Azerbaycan Türkiye

Programda, Azerbaycan’ın kültürel zenginliklerinden “Muğam Sanatı”nın Azerbaycan ve Türk Dünyası müzik sanatındaki önemini anlatan Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen TÜRKSOY ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’na teşekkürlerini iletti.

Etkinliğe katılan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Çakar da Türkiye’nin 2006’da taraf olduğu 2003 tarihli Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin tüm dünyada kültürlerin yakınlaşması ve sürdürebilir barışın sağlanmasında en önemli araçlardan biri olarak kabul gördüğünü söyledi.

Konuşmaların ardından Mevlevi Sema Törenlerinin ve Azerbaycan Muğam Sanatı’nın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne dahil edilişinin 10. yılı dolayısıyla Uluslararası Mevlana Vakfı Sema Topluluğu gösteri sundu.

Azerbaycan’ın ünlü Muğam icracısı Mensum İbrahimov ile Elçin Heşimov (tar), Elnur Ahmedov (kemança) , Kamran Kerimov (nağara) dörtlüsünün oluşturduğu “Garabağ Muğam Grubu”nun  konseri Ankaralı sanatseverlerin büyük beğenisini topladı.

Grubun icra ettiği “Laçın”, “Sarı Gelin”, “Aman Ovçu”, “Garabağ”, “Bana Bana Gel” gibi Azerbaycan’ın ünlü şarkılarına Ankaralı müzikseverler tempo tutarak eşlik etti. İzleyicilerin coşkulu alkışları nedeniyle ikinci kez sahneye gelen sanatçıların icra ettiği “Garabağ Şikestesi” ise müzikseverler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Etkinlik plaket ve sertifika takdiminin ardından çekilen aile fotoğrafı ile sona erdi.

Azerbaycan Muğam Sanatı ile Mevlevi Sema Törenleri Azerbaycan Türkiye TÜRKSOY
Azerbaycan Muğam Sanatı ile Mevlevi Sema Törenleri Azerbaycan Türkiye TÜRKSOY

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest