Genel

1944 Kırım Tatar Sürgünü Sözlü Tarih Çalışması (VİDEO)

18 Mayıs 1944’te Sovyetler Birliğinin başında bulunan Stalin’in kararıyla Kırım’da bir gecede evlerinden toplanarak farklı ülkelere sürgün edilen yüzbinlerce Kırım Tatar’ından bazı tanıklarla Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) görüşerek video arşivi oluşturdu. İki yıl süren çekimlerde 250 saatlik kayıt oluşturuldu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Kırım Tatarlarının 1944’te yaşadıkları sürgün acısının kayıt altına alınması amacıyla “1944 Kırım Tatar Sürgünü Sözlü Tarih Çalışması” gerçekleştirilmiştir. Sürgünü yaşayan yaklaşık 250’ye yakın Kırım Tatarı ile görüşmeler yapılarak, yaşadıklarının gelecek nesillere aktarılması, belgesellere ve bilimsel çalışmalara konu olması için kayıt altına alınmıştır.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı

Депортация крымских татар 18 мая 1944 года

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest